Nieuws, ontwikkelingen en meer

Update

Achter de VR-deur

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: 1 op de 20 thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder krijgt ooit te maken met ouderenmishandeling. In de meeste gevallen gaat dit om financieel misbruik, maar helaas komt psychische en lichamelijke mishandeling ook nog te veel voor bij deze groep. Dat dit een groot probleem is hoeven wij niet te vertellen, maar hoe los je dit probleem op? Vaak gebeurt dit immers bij mensen thuis, achter de voordeur, waardoor de problemen vaak onopgemerkt doorgaan.

‘En toch kan het wel, als je weet waar je op moet letten’, zegt Maaike Brunekreef, aandachtsfunctionaris huiselijk geweld & kindermishandeling binnen ziekenhuisorganisatie Isala. Hier zit ook meteen een deel van de oplossing, weten waar je op moet letten. En hoe kun je nou beter leren waar op te letten dan door een situatie mee te maken? Dat kan perfect met Virtual Reality. We hebben de handen ineen geslagen met Isala, Veilig Thuis IJsselland en Gemeente Zwolle/Programma Geweld hoort nergens thuis en ontwikkelden: Achter de VR-deur.

In deze training sta je door middel van een VR-bril midden in de actie. Met haar eigen kennis en ervaring en die van hulpverleners uit regio IJsselland heeft Maaike verschillende scenario’s geschreven. Tijdens deze scenario’s zit je op de stoel van de hulpverlener en vindt er een interactief gesprek plaats en telkens sta je voor de keuze: wat zie je, wat ga je doen? ‘Ik ben heel trots op het resultaat en hoop dat deze training bijdraagt aan het nog beter leren herkennen van geweld achter de voordeur’, aldus Maaike. ‘Als zorgprofessionals kunnen we een groot verschil maken door niet weg te kijken, maar de signalen te herkennen en vervolgens te handelen volgens de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling.’

Een hebben een aantal hulpverleners hebben al een voorproefje gekregen van de training, dit is wat zij er van vonden:

De VR-training is in juni tijdens een webinar over ouderenmishandeling overhandigd aan Ina Kuper, lid van het Raad van Bestuur van Isala. Achter de VR-deur is nog vol in ontwikkeling. Wil je op de hoogte blijven? Neem een kijkje op de website: achterdeVRdeur.com. Hier kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

Geschreven door

dmzp

dmzp

De Mannen Zonder Pak, makers van moderne media

We maken videoproducties, livestreams, animaties, podcasts, e-learning en virtual reality. Vanuit onze thuisbasis Deventer in Overijssel, maar werken voor en bij bedrijven in het hele land.

Bergsingel 85
7411 CN Deventer
085 – 018 0188
studio@dmzp.nl
085 – 018 0188
studio@dmzp.nl